KATEGORIJE

Predstavnici Sveučilišta Crne Gore posjetili Sveučilište u Rijeci

24.03.2023. / vijesti / međ. suradnja

Predstavnici Sveučilišta Crne Gore (UCG) – rektor prof. dr. sc. Vladimir Božović i prorektorica za znanost prof. dr. sc. Irena Orović – posjetili su Sveučilište u Rijeci u petak, 24. ožujka 2023. Na Kampusu ih je ugostila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija uz suradnike: prorektora za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordana Jelenića, direktora Centra za napredne studije jugoistočne Europe prof. dr. sc. Petra Bojanića i izvršnu direktoricu Centra izv. prof. dr. sc. Sanju Bojanić, ujedno i pomoćnicu rektorice za internacionalizaciju. Rektoru Božoviću ovo je prvi posjet Rijeci, dok je prorektorica Orović već posjetila Rijeku zahvaljujući već uspostavljenoj suradnji s kolegama s Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Na sastanku je bilo riječi o problemu odljeva mozgova i naizgled sve manjoj motivaciji znanstveno-nastavnog osoblja, a posebno je naglašeno i pitanje budućnosti (europskih) sveučilišta. Potaknuti željom za otvaranjem i intenzivnijom suradnjom među sveučilištima, sudionici su se složili da konkurencije ne bi trebalo biti, no čini se da sveučilišta gube na važnosti zbog raznih tvrtki koje sve više nude personalizirane fleksibilne programe za razvoj vještina i stjecanje kompetencija.

U skladu s europskim trendovima u obrazovanju rektor Božović i rektorica Prijić-Samaržija složili su se da je sve veći interes za atraktivnim pozicijama koje pružaju poticajno, nesvakidašnje radno okruženje. Prorektor Jelenić tako je spomenuo pozicije koje se nude u sklopu programa YUFE4Postdocs, koji mladim istraživačima nudi atraktivan trening-program uključujući interaktivne seminare o uključivanju brojnih dionika i niz zajedničkih treninga prenosivih vještina.

Rektor Božović kratko se osvrnuo na izazove sa sveučilišnom infrastrukturom jer je UCG zastupljen u trima crnogorskim regijama: centralnoj, sjevernoj i južnoj. Glavni grad Crne Gore, Podgorica, dom je najvećeg broja fakulteta, a nastava se odvija i u Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Baru, Igalu, Beranama i Bijelom Polju.

Ususret svojoj 50. godišnjici, koju Sveučilište Crne Gore slavi sljedeće godine, veliki je uspjeh i skoro pridruživanje mreži Ulysseus, koja okuplja šest različitih sveučilišta iz četiriju europskih regija, a uključuje tri sveobuhvatna sveučilišta (University of Seville, Université Côte d’Azur, University of Genoa), jedno tehničko sveučilište (Technical University of Kosice) i dva sveučilišta za primijenjene znanosti (Management Center Innsbruck, Haaga-Helia University of Applied Sciences). UCG odabran je kao jedan od novih partnera koji će se pridružiti mreži u sklopu sljedećeg Erasmus+ poziva.

Nakon centara za napredne studije uspostavljenih u Ljubljani, Beogradu i Skoplju, koji su uspostavljeni po uzoru na Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju takvog centra i pri UCG-u, koji bi tako postao dijelom Regionalne mreže centara za napredne studije. Budući da pri UCG-u već postoji Institut za napredne studije kao sastavna jedinica sveučilišta, osnivanje centra omogućit će zadržavanje mladih talenata i doktora znanosti u regiji. Iz istog razloga predstavnici riječkog CAS-a u sljedećim mjesecima posjetit će i Prištinu, Tiranu i Solun.

Budući da se u listopadu ove godine održava sljedeća sjednica Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, to će biti izvrsna prilika za okupljanje svih čelnika sveučilišta iz regije, ali i prilika za okupljanje predstojnika svih centara za napredne studije u ovom dijelu Europe.

Skip to content