ZNANOST I ISTRAŽIVANJE / POVELJA HRS4R / O POVELJI I KODEKSU

O Povelji i Kodeksu

Sveučilište u Rijeci glavna je obrazovna i istraživačka institucija u zapadnoj Hrvatskoj. Osnovano je 1973. godine i ima 16 znanstveno-nastavnih i umjetničkih sastavnica te Sveučilišnu knjižnicu i Studentski centar. Kroz svoju Strategiju 2021.-2025. Sveučilište provodi svoje politike koje su kvantitativne (učenje i poučavanje, istraživanje, prijenos znanja i regionalna uključenost, internacionalizacija…) i kvalitativne (otvoreno obrazovanje, inovacije u istraživanju i razvoju, društvena odgovornost, širenje horizonata kroz strateška partnerstva). Sveučilišne je dijelom Europskog sveučilišta YUFE, mreže YERUN i nekoliko drugih međunarodnih organizacija.

Sveučilište u Rijeci prvo je sveučilište u Hrvatskoj i jedno od prvih deset u Europi koje je potpisalo „Europsku povelju za istraživače“ i „Kodeks ponašanja pri zapošljavanju istraživača“, čime je prihvatilo inicijativu Europske komisije iz 2005. godine za povećanje zapošljivosti i promicanja karijera u istraživanju kao vitalnih za gospodarski rast te zapošljavanje i uspostavu europskog istraživačkog prostora.

Također, prvi smo potpisali Povelju o sudjelovanju u grupi Europske komisije za provedbu strategije ljudskih potencijala. Potpisivanjem navedenih povelja obvezali smo se na provedbu tih dokumenata na Sveučilištu u Rijeci, što je strateški cilj sadržan u aktualnoj Strategiji Sveučilišta u Rijeci. Projekt „Strategija ljudskih potencijala u istraživanju“ prihvaćen je na sjednici Senata Sveučilišta u listopadu 2009. godine, dok su anketno izvješće, interna analiza i izvješće o radu (Strategija ljudskih resursa za istraživače) prihvaćeni na sjednici Senata u lipnju 2010. U srpnju 2010. Sveučilište u Rijeci dobilo je formalno priznanje Europske komisije i logo HR Excellence in Research.

Općenito

Kontakt: hrs4r@uniri.hr

Voditelj projekta: Karmen Pupovac, karmen.pupovac@uniri.hr

U okviru inicijative „Human Resources Strategy for Researchers“ (HRS4R) osnovala se Koordinacijska skupina za provedbu aktivnosti na Sveučilištu u Rijeci koju čine

prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci
prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci
prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci
Nataša Jakominić Marot, Sveučilišni centar za istraživanje i inovacije
Ana Tomaško Obradović, Sveučilišni centar za studije, studente i osiguravanje kvalitete
Karmen Pupovac, Centar za znanost i umjetnost

Radna skupina HRS4R

EURAXESS

EURAXESS je program Europske komisije namijenjen povećanju i olakšavanju mobilnosti istraživača i znanstvenika. Glavni zadatak ovog programa je pomagati stranim istraživačima i znanstvenicima prilikom dolaska u Hrvatsku na rad na znanstvenim projektima.

Osim stranim istraživačima, ovaj program pomaže i hrvatskim istraživačima da dobiju više informacija po pitanju realiziranja istraživačkog rada u inozemstvu, međunarodne suradnje i financijske pomoći/stipendija. Povrh toga, EURAXESS pruža pomoć hrvatskim znanstvenim ustanovama, spremnima privući vrhunski znanstveni kadar, pri zapošljavanju i ugošćavanju stranih istraživača.

Kontakt u Hrvatskoj:

ECP Rijeka
Sveučilište u Rijeci
Marijana Tomić Marinović, Centar za međunarodnu mobilnost
Trg braće Mažuranića 10, 51000 Rijeka
E-mail: mtomic@uniri.hr
Tel: +385 51 584 842

Agencija za mobilnost i programe EU

ERA talent platforma

Visiting Rijeka_useful information

Procedure za boravak i rad stranih istraživača u RH

ERASMUS

 

Povelja i kodeks

UNIRI dokumenti

Skip to content