KATEGORIJE

YUFE akademija: Panel i predavanje Čuje li se naš glas u EU? 

08.05.2024. / vijesti / studenti

Vrijeme: 8. 5. 2024 u 18 sati 
Lokacija: Gradska knjižnica Rijeka (Art-kvart “Benčić”) 
Vrsta događanja: predavanje i panel rasprava 
Trajanje: 1,5 h 

Ovogodišnje obilježavanje Dana Europe započinje raspravom o mehanizmima političke i građanske participacije u Europskoj uniji i jačanju demokratskog legitimiteta koju Sveučilište u Rijeci organizira u srijedu 8. svibnja 2024. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka u suorganizaciji s timom Europe Direct Hrvatska.

Okupljene će pozdraviti rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a uvodno izlaganje održati potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Srđan Kerčević, član tima Europe Direct Hrvatska održat će predavanje pod nazivom “Čuje li se glas građana u Europi?”, koje će se fokusirati na mogućnosti sudjelovanja u građanskom i političkom životu Europske unije i modele sudjelovanja: izbore za Europski parlament, važnost sudjelovanja građana na izborima, primjere panela građana EU i Europskih građanskih inicijativa te Europske snage solidarnosti (Erasmus + program).  Bit će riječi o načinima političke i građanske participacije u Europskoj uniji te jačanju moći građana i građanki, temi koja je posebno aktualna tijekom izbora za zastupnike i zastupnice  u Europskom parlamentu koji će se održati od 7. do 9. lipnja 2024. godine. 

Europska unija, osim što je unija država članica, ujedno je i unija građana koja svoj suverenitet između ostalog, temelji i na konceptu europskog građanstva. Svaka osoba u EU ima moć i način sudjelovanja u procesu donošenja odluka u EU koje oblikuju naš svakodnevni život. 

Nakon kratkog predavanja održat će se panel-rasprava “Naša europska priča – kad uzmeš Europu u svoje ruke!” s gošćama koje su na različite načine aktivne u sudjelovanju na razini EU. Podijelit će svoje priče o tome koliko se glas građana i građanki čuje u Europskoj uniji i odgovara li EU na adekvatan način njihovim potrebama. Njihove priče mogu nas potaknuti da postanemo aktivni pokretači pozitivnih promjena u našem društvu. 

Nakon rasprave, publika će imati priliku postaviti pitanja sudionicima panel-rasprave ili uputiti komentare.

Predavanje je dio YUFE Akademije, događaja za javnost kojima se od 7. do 27. svibnja 2024. godine obilježava Dan Europe. Program uključuje niz online, hibridnih i lokalnih događaja u zemljama partnerskih sveučilišta koji su dio YUFE alijanse. Cijeli program obilježavanja Dana Europe 2024. možete pronaći na poveznici.  

Prijave za sudjelovanje na događanju nisu obavezne, ali se preporučaju studentima i studenticama koji sudjeluju ili žele sudjelovati u YUFE Student Journey programu. Prijave za događanje vrše se putem Virtualnog kampusa.

Biografije panelistica i moderatora:

Srđan Kerčević, magistar politologije, član Tima Europe Direct Hrvatska, zaposlen je u Regionalnoj razvojnoj agenciji Primorsko-goranske županije, a ujedno je i predavač na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, s višegodišnjim iskustvom rada u Europskoj komisiji na području političkih analiza i informiranja i komuniciranja o Europskoj uniji. Autor je znanstvenih i stručnih članaka u području EU-a te s iskustvom u pripremi i provedbi projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Tina Đaković je organizacijska i programska koordinatorica Kuće ljudskih prava Zagreb. Bavi se istraživanjem, zagovaranjem, praćenjem javnih politika i edukacijom u području ljudskih prava. Fokus su joj civilno društvo i participacija, socio-ekonomska prava te ljudska prava u digitalnom okruženju, gdje najviše prati politike vezane uz slobodu izražavanja i zaštitu od diskriminacije. Tina je po zanimanju i knjižničarka pa se bavi i organizacijom znanja i uredništvom. Studentica je doktorskog studija Politologija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smjer javne politike i razvoj.

Sara Sušanj magistra je pedagogije i filozofije, izvršna direktorica Udruge “Delta” i potpredsjednica upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske. U sklopu projekata financiranih iz programa Erasmus+, radi s mladima srednjoškolske dobi na temama političke pismenosti, participacije i demokratske kulture. Bila je pripravnica Vijeća Europe, odnosno Europskog centra za mlade u Budimpešti.

Nina Vukelić studentica je Pomorskog fakulteta u Rijeci s iskustvom Erasmus+ razmjene za učenike srednjih škola. Danas Nina je ponosna putnica DiscoverEu programa koja voli doživjeti, steći raznolika iskustva, a onda ih podijeliti s drugima. Nije sreća jedino što se množi dijeljenjem, već iskustvo i dobra prilika.

Antonija Katić aktivno je uključena u programe i aktivnosti Društva „Naša djeca“ Opatija u ulozi voditeljice i /ili izvoditeljice aktivnosti Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, „Pomoći u učenju“, programa „Bajkaonica“, igraonica „Uključi maštu, isključi Internet“, „DND igraonica za malene i velike“ i programa „DND U SUSRET DJECI“, mentorica je i „supporting adult“ članova Dječjeg vijeća Eurochild organizacije (iz Društva „Naša djeca“ Opatije), djece zagovaratelja dječjih prava organizacije Child Rights Connect, Nacionalnog Eurochild Foruma Hrvatske, djece članova uključenih u rad organizacije MCM (Mediteranski dječji pokret) te koordinatorica volontera u udruzi. Antonija je dobitnica je Državne nagrade koordinatora volontera DND-a Opatija 2022. koju dodjeljuje ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Skip to content