Potpisivanje Ugovora
Četvrtak, 07.04.2016.

četvrtak, 7. travnja 2016.

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci, uz prisustvo prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, danas je održano Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 178.629.017,85 kn za projekt ''Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci – 1. faza (TRIS)'', prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijava ''Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju'', u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' (OPKK).

Projekt je predstavila prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci i voditeljica projekta prof. dr. sc. Nevenka Ožanić. Uslijedilo je potpisivanje ugovora, a potpisnici su: ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i obratili se javnosti počasni gosti: prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko, ministar znanosti obrazovanja i sporta izv. prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić.

Ovaj projekt obuhvaća izgradnju triju paviljona za smještaj studenata, kao i gradnju prateće infrastrukture, čiji će korisnik biti akademska zajednica Sveučilišta, odnosno studenti sastavnica, odjela i centara, sudionici sveučilišnih ljetnih škola i sveučilišnih programa te gostujući profesori i znanstvenici. Nakon što objekti prve faze studentskog smještaja budu izgrađeni i opremljeni, smještajnim objektima upravljat će Studentski centar Sveučilišta u Rijeci (SCRI).

Dopisom od 17. veljače 2016. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije obavijestila je da je projektni prijedlog Sveučilišta uspješno prošao fazu provjere prihvatljivosti izdataka te da se upućuje u fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava - Odluka o financiranju koju je 3. ožujka 2016. donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Utvrđeno je da ukupan iznos prihvatljivih izdataka projektnog prijedloga iznosi 178.629.017,85 kn. Projektni prijedlog prijavljen je na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – ''Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju''.

Opći cilj Projekta jest osiguranje pristupa visokom obrazovanju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uz unaprjeđenje infrastrukture studentskog smještaja i povećanje konkurentnosti obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja.

Specifični ciljevi ovoga Projekta su: osigurati kvalitetu i dostupnost usluga i sadržaja koji su studentima potrebni prema europskim standardima za smještaj studenata; osigurati  studentski smještaj za 40 % studenata koji dolaze na studij u Rijeku izgradnjom smještajnih kapaciteta sa 754 novih kreveta; omogućiti jednakost studenata u programima razmjene, a u cilju veće integracije u Europski istraživački prostor (ERA) te povećati konkurentnost obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja.

Vrijednost same izgradnje objekata iznosi je 117.795.545,09 kn s PDV-om. Ukupni iznos svih troškova iznosi 178.629.017,85 kn s PDV-om, što osim gradnje triju paviljona uključuje i opremanje paviljona, gradnju prateće infrastrukture, projektantski i stručni nadzor nad izvođenjem radova i druge izravne i neizravne troškovi, koji će biti financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Isto tako, Grad Rijeka ulaže znatna sredstva u razvoj Kampusa pa je tako do sada u izgradnju Sveučilišnog Kampusa na Trsatu uložio 133,2 milijuna kuna i to: prepustivši svoje nekretnine Sveučilištu, zatim otkupom zemljišta, izgradnjom Sveučilišne avenije s komunalnom infrastrukturom te izgradnjom potrebnih vodovodnih i kanalizacijskih sustava za Kampus. Treba reći i da je Grad Rijeka, s ciljem daljnjeg razvoja Sveučilišta u Rijeci, u izgradnju stanova na Drenovi za potrebe Sveučilišta, uložio dodatnih 14 milijuna kuna.

Osim samih zgrada studentskog smještaja, potrebno je izgraditi neophodnu infrastrukturu: pješački koridor između zgrade Građevinskog fakulteta i Restorana ''Kampus'', kao i dvije ulice radnih naziva ''Studentska 1'' i ''Studentska 2'' između objekata, obje u duljinama od cca 200 metara i obje s parkirnim mjestima.

Paviljon 1 imat će suteren, prizemlje i 5 katova, a sadržavat će 65 blokova dvokrevetnih soba (za po 4 studenta. Svaki se blok sastoji od: ulaznog prostora, sobe 1 (za 2 osobe), sobe 2 (za 2 osobe), kupaonice, wc-a, kuhinje i loggie - sveukupne površine cca 46, 5 m². Paviljon će imati 32 jednokrevetne sobe, 5 soba za invalide, ukupno 297 ležajeva i ukupnu površinu od 6.739,05 m². Od posebnih sadržaja u paviljonu će se nalaziti trim-kabinet sa popratnim sadržajima, površine oko 550 m2, ambulanta, kao i prostor za bicikle.

Paviljon 2 imat će suteren, prizemlje, 5 katova, 65 blokova dvokrevetnih soba (za po 4 studenta), 24 apartmana za nastavnike, 5 soba za invalide, ukupno 289 ležajeva, ukupnu površine od 6.782,45 m2, a od posebnih sadržaja u paviljonu će se nalaziti nalaze učionice i prostor za bicikle.

Paviljon 4 sa Studentskim centrom imat će prizemlje i 5 katova, 42 bloka dvokrevetnih soba (za po 4 studenta), ukupno 168 ležaja i ukupne površine od 4.909,60 m2.  U  paviljonu će se osim prostora za stanovanje nalaziti i tehnički pogon, centralna praonica rublja, praonica za studente (samoposluživanje, sa strojevima na žetone), kao i Studentski centar sa svim svojim sadržajima (od ureda ravnatelja do studentskog servisa).

Ukupno će, dakle, u prvoj fazi biti izgrađena 754 ležaja ukupne površine objekata od 18.431,10 m2

U ovom se tjednu izvode radovi na armiranobetonskoj konstrukciji i osnovnim trasama instalacija. Radovi na konstrukciji izvedeni su preko 70 % i očekuje se dovršetak radova početkom rujna. Intenzivno se radi na svim pripremama za početak radova na fasadi (betonski prefabrikati) i aluminijskoj bravariji, kako bi se prije zime objekti zatvorili i omogućilo nesmetano odvijanje unutarnjih završnih radova. Za sada je sve u skladu s hodogramom, koji je Sveučilište dobilo od izvođača radova zajedno s ponudbenim troškovnikom. Zasad nema probijanja rokova pa se završetak gradnje očekuje u predviđenom roku.

Završetak radova je prema Ugovoru o izvođenju građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova koji je potpisan s izvođačem radova predviđen za 15. svibnja – 15. lipnja 2016., nakon čega slijedi opremanje objekata (namještaj, informatička oprema i sitni inventar…), a prvi korisnici objekata će biti sudionici Europskih studentskih igara Zagreb-Rijeka 2016., koje će biti održane u srpnju. Početkom nove akademske godine u objekte će biti smješteni studenti Sveučilišta u Rijeci.

Detaljni urbanistički plan uređenja Kampusa i Studija izvodljivosti kapitalnih ulaganja za 1. fazu izgradnje Kampusa, predviđaju da Kampus Sveučilišta u Rijeci sadrži objekte studentskog smještaja koji odgovaraju broju studenata i njihovim potrebama. Zbog veličine projekta (11 novih objekata) gradnja je podijeljena u dvije faze.

Druga faza uključuje izgradnju još 8 objekata ukupne bruto površine od 60.000 m2, kapaciteta 2.400 kreveta.Izvođenje druge faze predviđeno je naknadno, prateći dinamiku izgradnje ostalih objekata na Kampusu. Međutim, Sveučilište već sada radi na prijavama na pojedine EU programe. U drugoj fazi predviđena je izrada projektne dokumentacije i izgradnja 8 zgrada ukupne vrijednosti od  448.807.501,00 kn. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk