Fond za poticanje poduzetništva
Utorak, 13.06.2017.

utorak, 13. lipnja 2017.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas je predstavljen Javni poziv za dodjelu sredstava iz Fonda za poticanje poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom, koji je Sveučilište u Rijeci objavilo na svojim mrežnim stranicama.

U pozdravnoj riječi rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija istaknula je: ''Kada smo kreirali ovaj Fond vodili smo se trima ciljevima: pitali smo se što je potrebno našim studentima, imajući na umu da upravo oni moraju biti u prvome planu i da zbog njih osnivamo Fond; razmišljali smo na koji se najbolji način u ovome trenutku može pomoći našim studentima s obzirom na jedan od većih problema – zapošljavanje i treće trudili smo se kreirati nešto što će povezivati sveučilišnu zajednicu, studente i društvo. Oformili smo Povjerenstvo za izradu kriterija za dodjeljivanje sredstava u sastavu:

1.         Boris Golob, upravitelj Fonda

2.         prof. dr. sc. Damir Zec, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci

3.         prof. dr. sc. Davor Vašiček, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

4.         prof. dr. sc. Vlado Galičić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci

5.         Damir Sila-Zih, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Osigurali smo početna 2 milijuna kuna za provedbu ovog projekta, a spremni smo uložiti i više, ako se pokaže veliki interes'', zaključila je rektorica.

Ciljeve djelovanja Fonda, uvjete i kriterije za dodjelu sredstava predstavio je upravitelj Fonda Boris Golob, mag. ing., direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci: ''Cilj Fonda poticanje je uspostavljanja poslovne suradnje i bolje povezivanje znanstvene zajednice, studenata i partnerskih organizacija iz okruženja, poticanje poduzetništva znanstvene zajednice i studenata, poticanje zapošljavanja studenata Sveučilišta u Rijeci. Želimo doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta i postavili smo si vrlo ambiciozan cilj. Nadamo se da će se u idućih godinu dana iskristalizirati interes; osluškivat ćemo, učit ćemo i gledati kako unaprijediti postupak. Postavili smo prilično stroge kriterije, no sama je procedura vrlo jednostavna. Jedan od glavnih kriterija bit će održivost projekta i dokazivanje sposobnosti provedbe projekta. Bit će nam važan sadržaj, suština projekta, a što se tiče forma, nastojat ćemo biti što fleksibilniji'', zaključio je Golob.

U Fondu je ukupno 2 milijuna kuna raspoloživih sredstava, koja će biti dodijeljena kroz dva programa: program beskamatnih poduzetničkih kredita i program ulaganja u temeljni kapital inovativnih startup tvrtki.

Natječaj je otvoren trajno, do iskorištenja sredstava, a prvi rokovi za predaju prijava na program kredita i na program ulaganja su 15. rujna i 1. prosinca 2017. godine.

Rok evaluacije je 30 dana od utvrđenih rokova za predaju prijava.

Kroz program beskamatnih poduzetničkih kredita odobravaju se krediti u visini od 50 do 200 tisuća kuna, čija je glavna namjena financiranje operativnih troškova projekata poslovne suradnje te zapošljavanja sadašnjih i bivših studenata Sveučilišta. Prihvatljivi prijavitelji su poduzeća u vlasništvu sastavnica Sveučilišta/članova znanstvene zajednice i studenata s ugovorenom suradnjom s organizacijama iz okoline te partnerska poduzeća izvan sustava Sveučilišta s ugovorenom suradnjom sa sastavnicama Sveučilišta i preuzetom obavezom zapošljavanja studenata.

Kroz program ulaganja u temeljni kapital moguća su ulaganja do 200 tisuća kuna, uz preuzimanje udjela u vlasništvu poduzeća, a radi financiranja razvojnih troškova projekata. Program ulaganja u temeljni kapital namijenjen je inovativnim razvojnim projektima koji imaju ograničeni ili mali tehnološki rizik, a osnovni rizik vezan je uz pokretanje poslovanja, tržište, postojanje dovoljnog broja kupaca i mogućnost stvaranja primjerene ponude vrijednosti. Prihvatljivi prijavitelji novoosnovana su poduzeća u vlasništvu sastavnica Sveučilišta / članova znanstvene zajednice / studenata i partnera izvan sustava Sveučilišta ili s ugovorenom suradnjom s organizacijama iz okoline.

Postupak procjene prijava provodi Povjerenstvo koje je imenovao Senat Sveučilišta, a za provedbu aktivnosti i njihovu koordinaciju zadužen je upravitelj Fonda Boris Golob.

Javni poziv, obrasci za prijave i kriteriji procjenjivanja dostupni su na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Dodatnu podršku, informacije i pomoć kod pripreme projekata i prijava pružaju poslovni savjetnici STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci d. o. o.; kontakt g. Neven Tamarut Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk