Održana 12. sjednica Senata
Srijeda, 21.03.2018.

srijeda, 21. ožujka 2018.

Na 12. redovnoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, održanoj jučer, 20. ožujka 2018., prof. dr. sc. Miljenku Kapoviću, redovitom profesoru u trajnom zvanju, u mirovini, Medicinski fakultet, usvajanjem izvješća Stručnog povjerenstva za ocjenu prijedloga dodijeljeno je počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Rijeci.

Akademiku Danielu Rukavini, professoru emeritusu odukom Senata dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci (gradus doctoris honoris causa).

Dr. sc. Rajki Jurdana Šepić sa sveučilišnog Odjela za fiziku potvrđen je prvi izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora.

Nakon provedene javne rasprave Senat je donio odluku o izmjenama i dopunama Statuta Sveučilišta u Rijeci kojom je usvojio niz tehničkih izmjena te pojednostavnio pojedine postupke. Djelatnost sveučilišnih centara nadopunjena je edukacijskim radom na nivou poslijediplomskih specijalističkih studija ili cjeloživotnog obrazovanja.

Donesen je novi Pravilnik o znanstvenim, znanstveno-nastavnim, nastavnim i stručnim bazama; pojednostavljivanjem postupka dodjele naziva baza te ujedno sustavnim vrednovanjem suradnje Sveučilišta odnosno sastavnica i baza od strane Povjerenstva za evaluaciju, osigurat će se uređenost (popunjenost i ažuriranost) Registra znanstvenih, znanstveno nastavnih, nastavnih i stručnih baza pri Sveučilištu. Samom uspostavom Registra baza povećat će se vidljivost Sveučilišta odnosno njegovih sastavnica. Sve što nije propisano Pravilnikom utvrdit će se detaljnim ugovorom između Sveučilišta odnosno sastavnica i znanstvene, znanstveno-nastave, nastavne ili stručne baze.

U domeni studija i studenata Senat je donio odluku o troškovima upisa u 1. i više godine studija Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica u 2018./2019. ak. god., odluke o izmjenama i dopunama studijskog programa preddiplomskog sveučilišnog studija Fizika Odjela za fiziku preddiplomskih i diplomskih studija Ekonomija i Poslovna ekonomija Ekonomskog fakulteta, kao i poslijediplomskih specijalističkih studijskih programa Ekonomskog fakulteta: Ekonomija energetskog sektora, Marketing menadžment, Kontroling. Donesen je i program cjeloživotnog obrazovanja „UniSTIK: statistička analiza podataka u stručnom i znanstvenom radu“ Sveučilišta.

Senat je dao suglasnost rektorici za raspisivanje studentskih izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Zlatan Car na ovoj je sjednici Senata ponovno imenovan predstojnikom Centra za napredno računanje i modeliranje, imenovani su novi članovi sveučilišnih Odbora za strategiju, Odbora za statutarna i pravna pitanja te Odbora za osiguravanje i unapređivanje kvalitete.

U portfelj i djelatnost Stručnog vijeća za financije uključena je suradnja s gospodarstvom, a u članstvo Stručnog vijeća imenovan je  g. Boris Golob, mag. ing., direktor Znanstveno-tehnologijskog parka, koji ujedno postaje i zamjenikom predsjednika.

Na osobni zahtjev razriješena je dužnosti dosadašnja predstojnica Centra za visokopropusne tehnologije, a Centar je preustrojen na način da postaje ustrojbenom jedinicom Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Na ovoj su sjednici Senata usvojena godišnja izvješća znanstvenih i umjetničko-nastavnih i drugih sastavnica o provedbi Strategije Sveučilišta, kao i izvješća o radu u 2017. centara, odbora, zajedničkih službi Sveučilišta, udruga, korisnika sredstava iz upisnina te korisnika sredstava doznačenih na temelju članka 146. Statuta Sveučilišta (3 %).

Donesena je Odluka o realizaciji Plana umirovljenja, zapošljavanja i napredovanja zaposlenika Sveučilišta, a u okviru financijskih odluka usvojeni su financijski izvještaji o prihodima i rashodima, primicima i izdacima sastavnica i Rektorata Sveučilišta u Rijeci za 2017. godinu, financijski izvještaj Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci za 2017. godinu

Rektorica Prijić-Samaržija prezentirala je prijedlog izgleda i sadržaja novih mrežnih stranica Sveučilišta koja uključuje mnogo novina kao što su personalizirani prospektus, interaktivni kalendar, vijesti pretražive po kategorijama, interaktivnu mapu sastavnica i sveučilišnih sadržaja s tražilicom.

U okviru svog izvješća rektorica je predstavila aktivnosti Sveučilišta i njenih sastavnica kojima će se tijekom cijele godine obilježavati 45. obljetnica Sveučilišta, o održanim sastancima u okviru suradnje Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Trstu kroz programe Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020 i Trsta kao Europske prijestolnice znanosti 2020, predstavljanju Sveučilišta na AZVO-ovoj konferenciji "Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima" i na međunarodnoj konferenciji "Spreading Excellence, Enhancing Synergies; perspectives from South-Eastern Europe" održanoj na Sveučilištu u Ljubljani te svom sudjelovanju na prvom sastanku Advisory Boarda U-Multiranka.

U proteklom mjesecu u nastupni posjet Sveučilištu došli su veleposlanica Norveške, Nj. E. Astrid Versto, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Republike Irske, Nj. E. Sean O'Fearghail te generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović.

Prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić izvijestila je o stipendijama dodijeljenim doktorandima i studentima slabijeg socioekonomskog statusa kroz Fond „Aleksandar Abramov“, a prorektor za znanost izv. prof. dr. sc. Alen Ružić je, uz izvješće održanim sastancima i edukacijama,   prezentirao aktivnosti vezane uz znanstvenu produktivnost te napore Sveučilišta u povećanju znanstvene vidljivosti.

Prorektor za financije prof. dr. sc. Davor Vašiček i prorektor za organizaciju i upravljanje infrastrukturom o mjesečnim aktivnostima izvijestili su kroz točke dnevnog reda.

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk