Peta godišnjica CAS-a
Utorak, 20.03.2018.


utorak, 20. ožujka 2018.

U Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci jučer, 19. ožujka 2018. održano je prigodno obilježavanje pete godišnjice postojanja Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci – CNS JIE (Center fot Advanced Studies -  Southeastern Europe – CAS SEE). Pozdravni govor održala je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Sveučilište u Rijeci tijekom 2018. godine obilježava značajnu obljetnicu: 45. godina Sveučilišta u Rijeci i 385 godina visokoga obrazovanja u Rijeci. Tim značajnim obljetnicama pridružuje se i 5 godina postojanja Centra za napredne studije. Povodom obilježavanja 5. godišnjice osnivanja i rada Centra u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održan je prigodan program.

Centar za napredne studije jugoistočne Europe osnovan je kao ustrojbena jedinica Sveučilišta u Rijeci 13. ožujka 2013. U svojem petogodišnjem radu Centar provodi znanstveno-istraživačke i stručne aktivnosti u području društvenih i humanističkih znanosti, arhitekture i urbanizma. Centar okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta s namjerom provođenja znanstvenog rada i primijenjenih istraživanja o suvremenim temama, relevantnim za prostor jugoistočne Europe. Također, nastoji stvoriti okvir suradnje i razmjene međunarodno priznatih istraživačkih centara u regiji i regionalne znanstvene zajednice. Cilj Centra jest uspostaviti kvalitetu izuzetnosti regionalnog istraživanja kroz potporu istraživačima i spriječiti (trajni) odlazak akademskih djelatnika strategijom ''kruženja'' znanstvenika (Circulation and Brain Gain Strategy).

Svoje djelatnosti Centar obavlja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u zgradi sveučilišnih odjela na 6. katu, a njegov rad može se pratiti putem mrežnih stranica i Facebook stranice. Centar za napredne studije organizirao je i sudjelovao u nizu projekata realiziranih u Republici Hrvatskoj, kao i u inozemstvu. Redovne aktivnosti Centra obuhvaćaju predavanja, okrugle stolove, međunarodne konferencije, ljetne škole, sudjelovanje u radu međunarodnih istraživačkih projekata te redovno stipendiranje gostujućih postdoktoranda. Važno je istaknuti kako je Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci jedini te vrste u Republici Hrvatskoj, ali i u regiji koji planski i sistematizirano stipendira posTdoktorande. U Centru je od njegova osnivanja zaključno s planiranom 2018. boravilo više od 50 doktora znanosti na postdoktorskom usavršavanju.

Centar je i nositelj programskog pravca Slatko & Slano (S&S), unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk